Det ofattbara,  Vardagsfilosoferande

Another day, another shooting

Två nya masskjutningar idag, varav en bara några timmar från San Diego. 14 döda och 17 skadade i San Bernardino, 1 död och 3 skadade i Savannah, Georgia. Enligt den här artikeln har det hittills i USA i år varit fler masskjutningar än dagar.

Jag vet inte ens vad man ska säga längre? Vid det här laget är jag tydligen så cynisk att så fort jag hör om en ny skjutning håller jag tummarna för att förövarna ska visa sig vara vita och högerextrema snarare än muslimska extremister. Inte för att det spelar någon roll, folk dör oavsett, men för att det sprids mindre rasistiskt hat på det viset.

Tidigare idag gick jag in genom entrén till kontorsbyggnaden där jag jobbar. Precis framför mig gick en ung vit kille i mörka kläder och halvrakat huvud. Han såg obekväm ut när jag sa tack för att han höll upp dörren åt mig. I en bråkdels sekund hann jag tänka att jag inte ville åka i samma hiss som honom, eftersom han såg ut precis som urtypen av en terrorist. Sen svängde han in på banken som ligger på bottenvåningen av vår byggnad, och jag behövde inte ta vidare ställning. Men så är det ju. Det är 7 gånger troligare att jag blir mördad av en högerextremist än av en muslimsk terrorist. Och högerextremisterna verkar mest vara socially awkward vita män.

Jag uppskattar också helt ovetenskapligt att det är 100% mer troligt att jag skulle bli mördad av en man än av en kvinna. Som någon skrev på Twitter idag, den bästa formen av gun control skulle vara att bara låta kvinnor köpa och äga vapen. Problem solved! Nä, men typ.

 

5 Comments

  • Cinderalley

   Ska kolla när jag kommer hem! Och utan att ha sett sketchen kan jag tycka att det ÄR knäppt att kvinnor dejtar män, i alla fall rent logiskt.

   • Annika

    Sant – nu var jag tvungen att titta efter på definitionen av terrorist och det stämmer, det kan de vara.

    Men jag är inte ens säker på att jag gillar terrorist som ett samlingsbegrepp för de som utför massakrer…eller ens för de som oftast benämns “terrorister.”
    Det verkar förenkla sanningen om vem de är – dvs. backa tillbaka till vår konversation om de (unga) män som utför de här dåden.Stänger vi inte ner större konversationer om t.ex. ekonomiska bakgrunder, manlighetsideal (jfr. artikeln som någon annan länkade till), geografi stad/landsbygd och regioner, våldskultur om vi förklarar arga män som dödar med rent politiska/ideologiska motiv?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *