Jobbrelaterat,  Vardagsfilosoferande

Ekorrhjulet, privilegier och Hasselhoff

harrahsroom

Mitt jobb är så knäppt ibland. Som idag, just nu sitter jag helt ensam i en gigantisk hotellsvit som är större än mitt hus (och har TVÅ badrum), iklädd världens mjukaste morgonrock, och har precis ätit buffémiddag som någon annan betalade för.

Och samtidigt som jag älskar att jag får betalt för detta så tänker jag ganska ofta – i perioder nästan oavbrutet – på hur deprimerande det här ekorrhjulet är, att jobba minst 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan, med bara 2-3 veckors semester om året. Den där känslan av att livet pågår medan jag sitter framför en dator på kontoret och att jag går miste om så mycket, resor och upplevelser som jag hellre skulle ägna mig åt, kombinerat med känslan av att jag skulle kunna göra nytta istället, faktiskt hjälpa människor. 15 dagars semester om året är så himla lite, och jag blir liksom helt förtvivlad av att behöva tacka nej till saker med ursäkten att jag har slut på semesterdagar. (Fast så är jag också en upplevelseknarkare som ständigt behöver GÖRA saker för att inte bli rastlös.)

Men sen blir jag arg på mig själv för att jag tänker så här, att jag inte bara kan nöja mig med det jag har. Det är ju ett väldigt privilegierad beteende detta, att ha ett bra jobb och liv och ekonomi och ändå ha mage att klaga och vilja ha mer. Men det här är min blogg, så jag tänker att jag kan få klaga lite ibland.

Men med det sagt har jag en kall öl i handen och jag har just tappat upp ett hett bad i hotellrummets jacuzzibadkar som jag ska lägga mig och läsa min bok i. Sen ska jag få sova ostört, utan några katter som kliver omkring på mitt huvud och ansikte hela natten, med centralvärmen på eftersom ingen annan är här och kan klaga på att det är för varmt. Och tidigt imorgon bitti ska jag intervjua David Hasselhoff (!) här på hotellet.

Kanske att vissa saker ändå väger upp bristen på semesterdagar, i alla fall en smula?

harrahsbath

9 Comments

 • Amanda

  Känner igen det där också! Vissa dagar önskar jag att jag hade pengar tillräckligt för att slippa jobba så mycket, och istället göra mer! I mina jobb har jag dock haft tur med att jobba varannan vecka natt, eller kunna stuva runt i schemat och få lediga dagar utan att behöva ta ut semesterdagar. Ändå sitter man här och gnäller och önskar man kunde få sitta på ett flyg påväg någonstans som inte är här.

  • Cinderalley

   Det är ju det som är grejen, att jobbar man mindre har man mindre pengar att göra saker för, men jobbar man mer har man inte tid att göra allt det där som man då kanske har råd med?

 • Annika

  15 dagars semester om året var en bidragande anledning till flytten till Sverige. Hade inte varit ensam anledning, men det blev många bäckar små. Nu var vi i Japan i två veckor över påsk och i sommar ska jag vara ledig i sju veckor (med lite hjälp av superlyxen föräldraledighet som man får ta ut lite som man vill hur länge som helst). Det känns helt rätt.

  Förstår ångesten över så himla himla lite ledighet. Hade det så i många, många år.

  • Cinderalley

   Jag har haft 10 dagar om året i ganska många år, men nu får jag 5 extra dagar eftersom jag har jobbat på samma jobb i 3 år… Jag förstår inte hur jag har klarat mig på så lite semester så länge? Sju veckor låter LJUVLIGT, det är du värd!

 • Andrea

  Finns det noll chans att förhandla sig till mer lediga dagar – kanske obetalda semesterdagar? Eller gå ner i arbetstid? Förstår ångesten. Det känns som att saker rinner bort omkring en. Är glad över mina 5 veckor semester & möjlighet till komp. Utan det hade jag brutit ihop.

  • Cinderalley

   Jag kan nog ta några obetalda dagar om jag måste. Men vill helst inte gå ner i arbetstid eftersom jag då skulle tjäna mindre pengar och ändå inte ha råd att göra något med all min lediga tid haha. 5 veckor låter helt fantastiskt!

 • Jenny

  Men det ar ju lite som en kombination mellan semester och jobb nar du far sanahar uppdrag? 🙂 Sjukt haftigt att fa intervjua David Hasselhoff! Vad ar tillfallet?

  • Cinderalley

   Han utnämndes just till ny Mayor i Funner (där Harrah’s ligger) haha. Och ja, försöker maxa semesterkänslan även när jag jobbar, så gott det går 🙂

   • Jenny

    Alltsa, det kanns ju lite som att de namngett staden efter att Harrah’s byggdes, eftersom Funner later ju lite sadar… Och sarskilt om David Hasselhoff blev mayor dar 😀 Men vad roligt anda 😀 Hoppas det kandes inte for mycket som jobb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *