Amerika,  Jobbrelaterat

Om hur det funkar att vara arbetslös i USA

Jag kom hem från min roadtrip i torsdags, efter att ha kört nästan 700 mil genom 11 delstater och 9 nationalparker på 16 dagar. Det var ett fantastiskt äventyr, och så välbehövligt, men nu är det dags att återvända till verkligheten.

Jag har fått en del frågor både här och på Instagram om hur det funkar att vara arbetslös i USA. Här är några som jag tänkte försöka svara på så ärligt jag kan, utifrån min egen situation.

Hur funkar det egentligen i USA? Finns nån form av a-kassa? Måste du ha privat sjukförsäkring när du är mellan jobb? Har du lagt undan pengar för eventuell arbetslöshet?

Nu är jag verkligen ingen expert, jag har aldrig varit arbetslös tidigare så allt detta är ganska nytt, men ungefär så här ser det ut för mig. Den amerikanska motsvarigheten till a-kassa är unemployment insurance. Det ser lite olika ut beroende på vilken delstat man bor i, men här i Kalifornien får man mellan 40 och 450 dollar i veckan, baserat på ens tidigare inkomst.

Jag kvalificerar för den högsta summan och får just nu 1800 dollar i månaden innan skatt (ca 19800 svenska kronor). För lite perspektiv ligger min hyra på 1550 dollar (17000 sek), och detta är väldigt lågt för Kalifornien, så för de allra flesta tror jag att det är svårt att leva på unemployment, speciellt de som inte får den högre summan.

I mitt fall klarar jag mig ändå fint just nu, på grund av två anledningar. Dels fick jag ett avgångsvederlag motsvarande ungefär tre månadslöner, och dels har jag sparpengar undanlagda av just den här anledningen.

När det gäller sjukförsäkringen är det lite värre. När man har sjukförsäkring genom sitt jobb i USA och förlorar jobbet är man automatiskt berättigad till något som heter COBRA. COBRA innebär att man temporärt får fortsatt tillgång till sjukförsäkringen man hade genom jobbet, tills man hittar något annat. Det här låter ju bra i teorin, men det är svindyrt i praktiken. För mig skulle det kosta ungefär 800 dollar i månaden, alltså nästan 9000 svenska kronor. Så jag har inte bestämt om jag ska skaffa COBRA eller helt enkelt live on the edge ett litet tag.

Vill påpeka att jag ändå är otroligt privilegierad i den här situationen. Jag har sparpengar och ett avgångsvederlag och får den högsta summan från unemployment. Jag klarar mig finansiellt utan större problem minst resten av året, och har investeringar jag kan casha ut efter det om det skulle krisa.

USA är ett extremt klassamhälle där otroligt många lever under fattigdomsgränsen, så det är svårt att använda min situation för att prata om hur det fungerar att vara arbetslös i det här landet rent generellt. Men det hoppas jag att ni förstår.

2 Comments

  • Helen

    Intressant att läsa om hur det funkar i USA! Önskar dig lycka till med arbetssökandet och hoppas att du snart är tillbaks i arbete. Eller tillbaks i arbete – det låter trist på nåt vis 🙂 Hoppas att du hittar nåt bra jobb som kan finansiera kommande roadtrips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *