För fem år sen skrev jag ett inlägg om hur mycket jag ogillar pratradio. Alltså inte själva konceptet, jag har bara personligen väldigt svårt för att lyssna på andra människors samtal. Detta gjorde bland annat att jag inte började lyssna på poddar förrän ganska nyligen, och jag lyssnar fortfarande på ett väldigt begränsat antal eftersom det krävs ganska mycket för att jag ska känna mig bekväm med en podcast. Så knäppt, jag vet, men jag jobbar på det! 

I alla fall. Numera är min absolut bästa stund på dagen när jag kommer hem från jobbet och får ställa mig i köket och laga mat och lyssna på en podd. Jag liksom längtar hem från jobbet så att jag får laga mat. Vem ÄR jag?

Här kommer i alla fall några rätter jag har lagat på sistone, inklusive recept och ett poddtips till varje. (En snabb varning för att vi äter extremt mycket tofu i det här hemmet, vilket ni kommer märka nedan.) 

Maträtt: Friterad tofu med vitlökspotatis och lime- och basilikasås
Podd: Trumpcast

Gör så här: 

 • Skär små potatisar i halva klyftor och blanda med olivolja, salt och peppar på en plåt. Kör in i ugnen i 30 minuter på 225 grader, vänd på potatisen efter halva tiden.
 • Ta ett paket fast tofu och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Skär i centimetertjocka skivor och doppa varje skiva först i en skål med marinad (jag gör min på sojasås, teriyakisås, liquid smoke, vitlök, och rökt paprikapulver) och sen i en skål med kikärtsmjöl. Fritera varje skiva i olja i en stekpanna i några minuter. Låt den friterade tofun rinna av på hushållspapper. 
 • Blanda en sås på vegansk creme fraiche, saften från en lime, hackad vitlök och hackad basilika. Salta och peppra.
 • När potatisen är klar, smält en klick mjölkfritt margarin i en stekpanna. Ha i gott om vitlök och hackad färsk persilja. Vänd i potatisen. 
 • Servera med sallad.

 

Maträtt: Tempehtacos med avocado, ruccola och limesås
Podd: Keep It!

Gör så här: 

 • Skär ett paket tempeh i små stavar. Hetta upp olja i en stekpanna och ha i tempehn. 
 • Blanda en snabbmarinad på sojasås, teriyakisås och liquid smoke och häll marinaden över tempehn i pannan.
 • Skär körsbärstomater och salladslök i mindre bitar. Mosa en avocado. 
 • Blanda en sås på vegansk creme fraiche, en hel pressad lime, samt salt och peppar.
 • Värm lämpligt antal tortillas antingen på spisen eller i micron.
 • Montera tacos med ett lager ruccola i botten och sen tempeh, avocado, tomater, sås och salladslök. 
 • Pressa över mer lime och ät!

 

Maträtt: Krispig tofu med pärlcouscous och grönsaksröra
Podd: My Favorite Murder

Gör så här: 

 • Gör tofu enligt det här receptet (som jag precis uppdaterade med ett ännu bättre recept än tidigare!)
 • Koka pärlcouscous med en buljongtärning enligt anvisning på förpackningen.
 • Stek grönkål och/eller spenat med till exempel vitlök, lök, zucchini och svamp tills allt är mjukt. Toppa grönsaksröran med en burk/förpackning vita bönor. 
 • Servera alltihop med färska tomater. 

 

Maträtt: Avocadopasta med tofu, svamp och grönkål
Podd: S-Town

Gör så här: 

 • Gör tofu enligt receptet ovan.
 • Koka pasta med en buljongtärning.
 • Stek svamp och grönkål med vitlök i en stekpanna.
 • Hacka salladslök.
 • I en bunke, blanda en mosad avocado med 1-2 deciliter pastavatten, 1-2 matskedar mandelsmör (skulle nog funka med jordnötssmör också om man gillar det), chiliflakes, vitlök, salt och peppar tills det blir som en krämig, tjock sås.
 • Blanda pastan med avocadosåsen, samt svamp- och grönkålsröran. 
 • Toppa med salladslök och färsk hackad persilja.