Irritationsmoment,  Nära döden-upplevelser,  Vardagsanekdoter

Projekt: Ta ingen skit

Jag har börjat med en ny grej på sistone. Jag har länge stört mig något enormt på folk som till exempel tränger sig före i köer, kör bil som idioter, fäller spydiga kommentarer, ger dålig service i sin yrkesroll, är allmänt otrevliga, och som tror att de kommer undan med vad som helst. För oftast är det ju så, folk som beter sig illa kommer undan med det när ingen vågar säga ifrån. Så nu gör jag det. Säger ifrån, alltså. Vi kan kalla det för Projekt: Ta ingen skit.

Det går rätt bra än så länge, jag har inte tagit skit från en enda ouppfostrad idiot. Men så rätt vad det är händer något fullkomligt oväntat som gör att man blir så paff att man blir mållös, och liksom sitter där täckt i den metaforiska skiten utan att kunna göra något åt det. En sån grej hände idag, när jag körde hem från jobbet.

Jag kommer körandes på en tvåfilig gata med nedvevad ruta på förarsidan, när jag plötsligt träffas i ansiktet av något blött som kommer insprutandes genom fönstret. Min första reaktion är att snabbt veva upp rutan. Min andra reaktion är att vända på huvudet för att försöka fatta vad det var som hände. I filen bredvid mig ser jag en svart skrotbil som ser ut att kunna falla isär vilken sekund som helst. I förarsätet sitter en kille i 30-årsåldern och flinar. Flinar. Typ rycker på axlarna och ser ut som han har dragit ett otroligt lyckat skämt. Själv sitter jag och torkar bort oidentifierad vätska ur ansiktet och är så arg att jag kokar. Jag pressar långfingret mot rutan och ger honom den absolut ondaste blicken jag har, en sån blick som jag inbillar mig kan skära igenom stål. Inte en chans att jag vevar ner fönstret och tar en konfrontation – han sitter ju där med ett vattengevär eller nåt, och jag vägrar bli mer blöt.

Ni vet hur man ofta kommer på en klockren comeback när det redan är för sent, typ en timme efter att man skulle behövt ge svar på tal? Nu har det gått nästan tre timmar sen den där incidenten, och jag vet fortfarande inte hur jag ska bemöta det. Annat än med en harang av blandade svordomar och verbala attacker mot snubben ifråga. Och det känns ju lagom konstruktivt.

0 Comments

 • Johanna

  Men vilket jävla AS. Så kan man ju inte göra mot folk, och framför allt inte mot folk som sitter och kör en bil. Det är ju både korkat, elakt och livsfarligt.

  Kommer inte heller på vad du skulle ha kunnat göra förutom det du gjorde.

  • Cinderalley

   Det stor mig nog mest med hela grejen – att det ar FARLIGT. Funderar ocksa pa att bevapna mig med ett vattengevar som alltid ligger pa passagerarsidan inom rackhall nasta gang nan beter sig som en idiot i trafiken.

 • Tilda

  Finner inga ord. Hur kan man vara så efterbliven att man får för sig att göra något sådant? Världen skulle bli en bättre plats utan vissa människor…

  Kommer inte på något bättre än att preja honom av vägen (men man vill ju inte få repor på bilden) eller samla material för en polisanmälan (foto, registreringnummer etc etc) Bra projekt du har startat dock, mer “vardagskurage” är bara nyttigt!

  • Cinderalley

   Jag gissar pa att killen var hog, bade han och bilen var i ganska risigt skick sa att han skulle vara knarkare ar inte helt langsokt.

   Risken med att polisanmala en san grej ar val dock att polisen formodligen bara skulle skratta at en. Heh.

  • Cinderalley

   Ja, det var ett sa himla markligt satt att bli attackerad. Har ingen handlingsplan for att handskas med folk som sprutar vatten pa en medan man kor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *