Amerika,  Sverige vs. USA

Om att flytta till USA

Jag får ofta mail, bloggkommentarer, och vänförfrågningar på Facebook från folk som vill flytta till USA och undrar hur de ska bära sig åt. Många har läst det här inlägget från 2011 och har följdfrågor, eller vill inte plugga och komma hit på studentvisum som jag gjorde. Jag känner mig inte direkt kvalificerad att svara på de flesta av de här frågorna, och har tyvärr inte tid att svara på varje mail individuellt, men här kommer i alla fall ett par grejer som enligt min erfarenhet kan vara värda att tänka på om man vill flytta till USA.

Den viktigaste grejen är denna: Det är SKITSVÅRT att få arbetsvisum i USA. Utan universitetsexamen och/eller ordentlig arbetslivserfarenhet inom ett specialiserat fält är det kanske till och med omöjligt. Är du inte utbildad typ civilingenjör, läkare, projektledare eller IT-tekniker med en arbetsgivare redo att sponsra dig så kan det vara värt att bli det innan du försöker flytta hit. Ingen kommer att ge dig ett arbetsvisum för att flytta hit och jobba som bartender eller i klädaffär.

Det går såklart att komma hit på andra sätt. Man kan göra som jag och flytta hit på studentvisum och plugga sig till en examen och/eller ett arbetsvisum. Vad man däremot inte ska göra är att komma hit på turistvisum och söka jobb, jag är ganska säker på att det är olagligt och att det kan göra det svårt att bli insläppt i USA i framtiden.

Att flytta till USA är ingen dans på rosor, oavsett hur vissa utlandsflyttade rosa fluff-bloggare har fått det att framstå. Och har man väl lyckats hitta ett sätt att få stanna och jobba här så bör man vara beredd på att bo i ett glorifierat u-land. Jämfört med Sverige har USA sämre arbetsvillkor, betydligt kortare semester, omöjlig byråkrati, enorma sjukvårdskostnader (även med försäkring), stora klasskillnader, inget socialt skyddsnät, ett förlegat banksystem, höga skatter utan att få någonting för det, och det är ett land som till stor del styrs av kristna fundamentalister.

Nu låter jag sjukt negativ, men jag vill verkligen understryka vikten av att vara realistisk i sina förväntningar. “The American Dream” är en myt, så länge du inte har pengar. Med det sagt har jag inte ångrat för en sekund att jag flyttade hit. Trots min hatkärlek till USA så älskar jag Kalifornien och kan inte tänka mig någonstans jag hellre skulle bo. Men man får stå ut med rätt mycket skit i det här landet. Och det tycker jag är viktigt att ni som funderar på att flytta hit är medvetna om.

12 Comments

 • Angelica

  Jag vill gärna besöka USA någon gång för det verkar på många sätt vara ett fantastiskt intressant land. Dock skulle jag inte kunna tänka mig att bo där pga just de saker du räknade upp.

  • Cinderalley

   Ja, det ÄR ett fantastiskt intressant land, det finns mycket jag älskar helhjärtat med USA. Men så är det ju allt det andra som det är väldigt svårt att inte vara kritisk till.

 • burgschki

  Jag undrar hur du orkar jobba så mkt med så kort semester? Hur gör folk i allmänhet för att palla eller är det mer ja, vanesak?

  Gällande att flytta till ett annat land, ja gud så lätt det är ifall man bara gör det half ass, typ hyr i andra hand av svenska polare, enbart umgås med svenskar, jobbar för svenska företag och inte integrerar sig i systemet öht. Suck.

  • Cinderalley

   Det är nog en vanesak. Men så hjälper det också att bo i en delstat som har mer eller mindre sommarväder året runt. Kan man ligga på stranden eller vid en pool så gott som varje dag efter jobbet blir det lite som att ha minisemester jämt och ständigt hah. Därmed inte sagt att jag inte skulle vilja ha mer riktig semester…

   Jamen precis. Men förstår inte riktigt poängen med att flytta utomlands om man gör det på det viset.

 • CC

  Hade gärna testat att bo i u (sa)-landet under några år för där är så mycket jag gillar.
  Men det är inget land jag skulle vilja bli gammal i, å framförallt inte bli sjuk i, om jag nu skulle bo där.
  jag har inte obegränsat med pengar, å har inte lärt mig hur man skiter pengar…..
  Den kombon gör det nog inte möjligt för mig att leva särskilt gott i det förlovade landet.

  Så jag får väl fortsätta på redan inslagen bana, dvs försöka åka över pölen minst en gång om året för att njuta av vädret (i Ca), atmosfären, shoppingen, bilarna mm.
  Allt detta i egenskap av turist. För som turistmål är usa toppen!
  Bara några veckor kvar till nästa take off 🙂

  • Cinderalley

   Nej så känner jag också, det är säkert ett helt fantastiskt land att bo i om man är rik.

   Det är ju inte helt fel det heller! Ska ni hit på VLV igen?

 • CC

  Nej, tyvärr inget VLV denna gången.
  Men ist blir det familjesemester med våra sköna tonåringar:-)
  Det blir nog OC för hela slanten.
  Swap meet i Pomona å lördagsträff vid Donutfiket i HB bla. Häng med custom-vänner mm 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *